Založ si blog

Kaliňák a Čižnár majú najväčšiu zásluhu na zvolení Lipšica za špeciálneho prokurátora, lebo bez ich pomoci, by bol teraz v base bez možnosti vôbec kandidovať.  Zvolením Lipšica všetci páchatelia, ktorí zabijú človeka pri porušení dôležitých povinností dostanú vždy podmienku?

Lipšic spôsobil v roku 2016  autonehodu na priechode pre chodcov v centre Bratislavy. Po roku vydal sudca ortieľ. Lipšic sa pritom ani nemusel postaviť pred súd, keďže kompetentní využili na vynesenie rozsudku iný spôsob. Sudca vydal iba trestný rozkaz, ktorým bývalého politika odsúdil za usmrtenie dôchodcu na tri roky, ale s päťročným odkladom. Čižnár sa voči verdiktu neodvolal.

Predseda OĽaNO Igor Matovič vtedy napísal, že „ Dano je nesmierny poctivec , ktorý hrá podľa pravidiel a nechce vybočiť mimo zákona ani vtedy, ak by sa o tom nikto nedozvedel“ , a že Lipšic nebude chcieť pre seba ani za mráčik nadpráv, protekcie či iného krivenia spravodlivosti. „Zaprel by sám seba a celý svoj doterajší odkaz v politike,“ napísal Matovič na sociálnu sieť v súvislosti s dopravnou nehodou.

Za hrubé porušenie dvoch dôležitých dopravných povinností dostal ako prvý a zatiaľ i ako posledný páchateľ podmienku.

V tejto súvislosti je nutné položenie otázky, že ak taký páchateľ vo výkone trestu je špeciálnym prokurátorom, nie je možné vylúčiť, že pri ďalších dopravných nehodách, pri ktorých po porušení dôležitých povinností bude usmrtený človek (ktoré sa určite stanú) bude každý páchateľ žiadať podmienečný trest s argumentáciou, že čelný predstaviteľ prokuratúry podmienku dostal, tak prečo nie aj ja?

Tým sa samozrejme dostávame do rozporu s preventívnou funkciou trestu v rámci  trestnej politiky štátu, pretože za porušenie dôležitých dopravných povinností so smrteľným následkom (v prípadoch a la` Lipšic) sa ukladá vždy basa.

Zvolením Lipšica sa všetkým páchateľom, ktorí zabijú človeka pri porušení dôležitých povinností uloží vždy podmienka?

Toto je apolitické zvyšovanie dôveryhodnosti prokuratúry?

Veď toto je exemplárny prípad politického korumpovania prokuratúry. Čižnár, generálny prokurátor navrhoval podmienku a dôkazy k tomu prispôsobil Kaliňák ako minister vnútra. Lipšic sa ani nemusel postaviť pred súd, lebo jeho politickí súputníci vo funkciách využili na vynesenie verdiktu dokonca i inštitút trestného  rozkazu, ktorým bývalého politika odsúdil za prečin usmrtenia dôchodcu na tri roky e s päťročným podmienečnou podmienkou.

Hoci v takýchto prípadoch sa prokuratúra odvoláva vždy, prečo by to robil Čižnár, keď sám podmienku navrhol.

Lipšic v minulosti sa prejavoval ako zástanca najprísnejších nepodmienečných trestov odňatia slobody pri smrteľných dopravných nehodách.

V roku 2005 nielen komentoval Lipšic rozsudok nad Štefanom Skrúcaným, ktorého za usmrtenie chodca odsúdili na dvojročný trest podmienečným odkladom na tri roky, takto:

„Súd dal prednosť páchateľovi trestného činu pred obeťou. Otázkou je, akú hodnotu má nevinný ľudský život v očiach členov tohto senátu,“.

Dokonca ako minister spravodlivosti podal aj mimoriadny opravný prostriedok, ale  Najvyšší súd ho zamietol, lebo Skrúcaný na rozdiel od neho pritom pri nehode neporušil dôležité povinnosti ako on.

Nespornú zásluhu na zvolení Lipšica za špeciálneho prokurátora majú bez najmenších pochybností Kaliňák a Čižnár, lebo bez ich pomoci, by bol teraz v base bez možnosti čo i len  kandidovať.

Budú mať teraz Kaliňák a Čižnár istotu, že za korupciu nepôjdu do basy, lebo na oplátku im pomôže Lipšic?

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

09.05.2022

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou. Konkrétne ide o vyvesovanie [...]

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.