Založ si blog

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou.

Konkrétne ide o vyvesovanie štátnej zástavy, prijímanie, odprevádzanie na letisku prezidentom, alebo ministrom zahraničných vecí alebo dokonca oficiálne prijímanie na úrovni prezidenta v prezidentskom paláci.

Z našich skúseností vieme, že Čaputová rada prijíma aj Soroša, súkromníka a hocikoho iného, napriek tomu, že v zmysle uvedených pravidiel tým vážne porušuje diplomatické zvyklosti adekvátnosti úrovne v stykoch medzinárodných. A tým aj vedome znižuje hierarchické postavenie a nevyhnutnú dôstojnosť postu hlavy štátu a suverenitu Slovenska vo vzťahu k iným štátom.

To je nielen faux pas, totálna chyba, ale darebáctvo v diplomatickom správaní.

Prijatie manželky prezidenta USA Čaputovou, Hegerom resp. Korčokom možno preto hodnotiť iba ako súkromnú návštevu.

Z hľadiska poskytovaného financovania a služieb takejto návštevy bude nutné preveriť, k akému porušovaniu slovenských zákonov došlo?

Nakoniec iba na východnom Slovensku bolo povolaných nad rámec svojich povinnosti do služby 600 policajtov.

Z akých peňazí to bolo platené?

Platili to zo svojho platu Čaputová, Heger resp. Korčok? Alebo nakoniec to zaplatia iba a len chudobní a biedni dôchodcovia, tým že im nevalorizujú dôchodky?

Napokon podľa článku 20 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1964 môžu zástavy cudzích štátov v štáte pôsobenia vyvesovať diplomatické misie iba na budovách svojich sídiel, teda nie kdekoľvek. Rovnako je to s používaním našej zástavy a symbolov Slovenskej republiky. Na tom bolo treba dôsledne trvať i v prípade návštevy manželky prezidenta USA.

Slovenská  a americká zástava preto na letisku počas vítania Bidenovej bez najmenších pochybnosti nesmeli byť.

Zodpovedá za to aj trestnoprávne nesporne len a len Korčok.

Ako na to zareaguje Žilinka?

Ak chcela Bidenová  dávať vyznamenania ukrajinským občanom, mala tak robiť na Ukrajine (veď do Užhorodu aj odcestovala) alebo v USA, kde sú tiež ukrajinskí utečenci prijatí.

V prípade Bidenovej nejde ani o pracovnú návštevu. Lebo takou je iba návšteva oficiálnych predstaviteľov výlučne pracovného charakteru, ako aj ich účasť na konferenciách, zjazdoch politických strán, sympóziách, rokovaniach medzinárodných organizácií, mítingoch, otvorení výstav a festivalov alebo iných spoločenských, kultúrnych alebo športových podujatí. Pracovné návštevy istia príslušné ústredné orgány našej štátnej správy. Pri týchto návštevách sa zaisťujú adekvátne bezpečnostné opatrenia a poskytuje nutná protokolárna a organizačná pomoc. Rovnaké pravidlá sa použijú napríklad pri tranzitnom pobyte na letisku alebo tranzite cez územie Slovenskej republiky automobilom alebo vlakom.

Po super luxusnom výlete Jill Bidenovej (70 ročnej madam) zjavne bez právneho titulu na účet našich občanov príde na Slovensko možno aj Brigitte Macronová (má tesne pred 70-kou) a navyše ešte nebola na Slovensku.

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pomáhala nacistickým banderovcom vraždiť civilistov na Donbase.

17.04.2022

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pomáhala nacistickým banderovcom vraždiť civilistov na Donbase. OBSE by mala pracovať na prevencii konfliktu, manažmente kríz a podpore post konfliktnej rehabilitácie najmä v nestabilných oblastiach. OBSE by mala pomáhať prekonávať rozdiely a budovať dôveru a spoluprácu či už vo vnútri štátov, alebo medzi nimi [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.