Založ si blog

Lipšic v úlohe prokurátora nepresvedčil ani len sudcov, ktorých si sám vyberal a i presadil na Špecializovaný trestný súd.

V procese s Kočnerom sa Lipšic ako zástupca poškodených stal druhým neoficiálnym  prokurátorom, za pomoci predsedníčky senátu Sabovej, ktorá protizákonne mu umožnila klásť otázky obžalovaným v otázke viny a hodnotiť  v tomto smere i dokazovanie cez záverečnú reč.

Procesne tak vystupoval prokurátor, potom zástupca poškodených Lipšic ako druhý prokurátor, a napokon zástupca poškodených Kvasnica ako tretí prokurátor.

Pritom poškodený ani jeho zástupca  nemá zákonnú možnosť klásť otázky  k vine, pretože by suploval rolu prokurátora, čo je v rozpore so základnými zásadami trestného konania: oficiality a rovnosti zbraní-rovnosť procesných strán. Taký je Európsky dohovor o základných ľudských právach a slobodách, Charta ľudských práv EÚ i naša Ústava, taký je  i Trestný poriadok.

Keby sme pripustili, že aj poškodený môže dávať otázky, hodnotiť dôkazy k vine a vieme že trestný poriadok vylučuje poškodenému podanie opravného prostriedku pri oslobodzujúcom rozsudku , tak by sme sa dostali do rovnakej pozície, ako keby futbalový rozhodca pripustil, že na futbalový zápas nastúpi jedno mužstvo s 33 hráčmi, zatiaľ čo druhé podľa pravidiel s jedenástimi.

Takáto anomália sa v trestnom konaní realizovala prvýkrát, keď v každom pojednávaní vystupoval najprv oficiálny prokurátor a potom ešte aj „prokurátori“ Lipšic s Kvasnicom.

Na tomto procese si tak Lipšic vďaka nezákonnému konaniu sudkyne Sabovej  mohol otestovať rolu prokurátora, hlavne či má schopnosti na to, aby sa rovno stal generálnym prokurátorom.

Sabová síce nezákonne v rozpore s Ústavou, Európskym dohovorom, Chartou EÚ a Trestným poriadkom Lipšicovi umožnila robiť prokurátora voči Kočnerovi a spol, ale podstata je v tom, že zjavne zlyhal a sklamal svojich politických tútorov, ktorí ho favorizovali na generálneho prokurátora.

Na úlohu budúceho generálneho prokurátora, ktorý by zosnoval budúce politické procesy si asi budú musieť nájsť niekoho iného. V kauze Kočner sa totiž Lipšic ukázal ako impotentný a  prislabý, lebo nepresvedčil ani len familiárnych sudcov, ktorých sám vyberal a dosadil na špecializovaný trestný súd. Nepomohol mu ani výdatný mediálny doprovod zo strany Tódovej, Aktualít, Sme a ďalších členov jeho Lipšicovho mediálneho stáda.

Zrejme preto ho jeho politicky tútori (Čapútovú nevynímajúc) do tejto funkcie už ani nenavrhnú, aj keby veľmi chcel.

Sabovú za sudkyňu na špecializovaný súd, pretlačil práve Lipšic,  potom čo unikla disciplinárnemu stíhaniu na prokuratúre v Humennom, kde pracovala predtým a bola by zrejme vyzlečená z prokurátorského talára. Sabová teraz na revanš umožnila Lipšicovi stať sa v tomto procese prokurátorom, tým že mu umožnila ako zástupcovi poškodených klásť otázky obžalovaným, čím úmyselne porušovalaTrestný poriadok. Ďalší dvaja členovia senátu s tým nemuseli súhlasiť, ale nemohli tomu zabrániť, lebo pojednávanie vedie a  otázky  pripúšťa iba predseda senátu.

K trestnej činnosti došlo aj po vynesení rozsudku, keď s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote  Sabová prezradila, kto ako hlasoval v senáte a oznámila Tódovej, že hlasovala proti oslobodeniu. Je málo pravdepodobné, aby o hlasovaní informovali Tódovú  dvaja sudcovia ktorí hlasovali za oslobodenie a vystavili sa tak mediálnemu lynču.

Ten kto to vyniesol by mal byť stíhaný nie len disciplinárne, ale aj za zneužitie právomocí verejného činiteľa a navyše za poškodzovanie cudzích práv, pretože kto porušil služobné tajomstvo, poškodzoval v tomto prípade cudzie práva.

 

 

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

09.05.2022

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou. Konkrétne ide o vyvesovanie [...]

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.