Založ si blog

Ak by som kandidoval na funkciu generálneho prokurátora, lex Lipšic by v parlamente zrušili obratom

 

Keď som pred parlamentnými voľbami ako sudca Najvyššieho súdu ohlásil, že budem kandidovať na poslanca ako líder strany Vlasť, parlament takmer jednohlasne prijal zákon s názvom lex Harabin. Tento zákon prijatý kvôli jednej osobe ustanovoval, že sudca ktorý bude kandidovať do parlamentu automaticky stratí mandát sudcu. Dôvod mal byť ten, aby sa nepolitizovala justícia.

Aby sa vyše dvadsať ročný politik Lipšic (podpredseda KDH, predseda NOVA) mohol stať generálnym prokurátorom. Idú tí istí politici, ktorí odhlasovali lex Harabin, prijať novelu zákona o prokuratúre. O funkciu generálneho prokurátora by sa tak mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Stačí, aby mali vek nad 40 rokov a 15-ročnu prax v právnickom povolaní.

Túto novelu známu ako lex Lipšic navrhol poslanec Baránik. Politici ktorý doteraz hovorili o odpolitizovaní justície, teraz idú meniť zákon, aby kandidovať na túto funkciu mohol aj politik-neprokurátor. Ignorujú pritom skutočnosť, že Lipšic je stále v podmienečnom výkone trestu odňatia slobody a vo výkone trestu zákazu činnosti. Tresty sa mu skončia až v roku 2023.

Boli by sme asi jediný štát na svete s generálnym prokurátorom, ktorého by chodil kontrolovať probačný úradník, či počas výkonu trestu dodržuje zákony. Jedine že by nás tohto primátu zbavila Čaputová a dala mu amnestiu individuálnym odpustením trestu.

Som si istý, že ak by som kandidoval na post generálneho prokurátora, otázka možnosti kandidovať aj neprokurátorovi, by už nebola na stole. Predkladateľ novely právny expert SaS Baránik, by okamžite zmenil svoj názor o 180 stupňov a určite by razil myšlienku že generálnym prokurátorom sa môže stať iba prokurátor. Tak ako už v minulosti zmenil názor o 180 stupňov ohľadom kandidatúry sudcov do parlamentu. Kandidatúra sudcu Paludu za stranu SaS, mu nevadila, no pri kandidatúre sudcu Harabina za stranu Vlasť už predkladal novelu, že sudca ktorý bude kandidovať do parlamentu stratí mandát sudcu.

Riešenie tejto situácie okolo novely zákona o prokuratúre je pritom veľmi jednoduché. Stačí aby som išiel kandidovať na funkciu generálneho prokurátora a zajtra bude táto novela odmietnutá celým parlamentom.

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

09.05.2022

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou. Konkrétne ide o vyvesovanie [...]

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.