Založ si blog

Čaputová je znepokojená, že Harabin vyhráva v disciplinárnych konaniach 14: 0. Navrhuje tak inštitucionálnu zmenu, kde by rozhodovali už ňou vymenovaní sudcovia. Nový „lex disciplinárny senát na Harabina“?

Čaputová je znepokojená, že Harabin vyhráva v disciplinárnych konaniach 14:0. Navrhuje tak inštitucionálnu zmenu, kde by rozhodovali už ňou vymenovaní sudcovia. 

   Nový „lex disciplinárny senát na Harabina“?

            Stav disciplinárneho súdnictva na Slovensku je nedostatočný, napriek tomu, že ide o jednu zo základných podmienok nezávislého súdnictva, vyhlásila dlhoročná zamestnankyňa Sorosom financovanej mimovládnej organizácie Via Iuris, dnes osoba sediaca v úrade Grasalkovičovho paláca Zuzana Čaputová, po stretnutí s predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielou Švecovou. 

Disciplinárne súdnictvo je podľa nej dôležité, pretože má poskytovať priestor na vyvodzovanie zodpovednosti v prípade zlyhania sudcov.  Kondícia disciplinárneho súdnictva je nedostatočná, je tam nechuť sudcov byť súčasťou týchto disciplinárnych senátov. Riešením môže byť inštitucionálna zmena, napríklad senáty ďalšieho disciplinárneho kolégia najvyššieho súdu, alebo zriadenie najvyššieho správneho súdu. „Súdnictvo bude fungovať vtedy dobre, ak bude vysoká miera nezávislosti fungovať kvalitným zodpovednostným systémom a to má predovšetkým zabezpečiť disciplinárne súdnictvo,“ uviedla.

Najviac disciplinárne stíhaním sudcom je Štefan Harabin. Doteraz čelím 7 návrhom a v ďalších troch robím obhajcu svojim kolegom. Doteraz, vrátane odvolaní a zastupovania kolegov vyhrávam 14:0, čo pochopiteľne znepokojuje tých, ktorí si mysleli, že ma účelovými disciplinárnymi návrhmi zastrašia. Naopak, verejnosť sa začína pýtať, či je problém naozaj u Harabina a nie u tých, čo politicky motivované návrhy podávajú, keďže výsledok 14:0 hovorí za všetko. 

Ja som napríklad disciplinárne stíhaný za to, že so senátom, ktorému som predsedal sme rozhodli, že inšpekcia MV pod ministrom vnútra je nezákonná. Dnes v intenciách rozsudku Harabinovho senátu prijali politici zmenu a inšpekciu vyňali spod ministra vnútra, no mňa a mojich kolegov stále za to disciplinárne stíhajú a za štyri roky čuduj sa svete, nebolo vytýčené ani jedno pojednávanie. Keď môj senát tento verdikt vyriekol, politici vrátane Fica, Kisku,  Kaliňáka, Lipšica, Sulíka, Boreca a Žitňanskej, vyzývali na moje disciplinárne stíhanie a dokonca na najvyššom súde na ich popud zasadlo trestné kolégium, ktoré aj za pomoci personálne skorumpovaného stážistu, rozhodlo presne opačne ako Harabinov senát. 

Dnes všetci títo politici vyjadrujú spokojnosť, že sa inšpekcia MV  ako orgán, ktorý má dohliadať nad trestnou činnosťou policajtov, odňala ministrovi vnútra a má fungovať ako nezávislý orgán.

No sudcov v trestnom kolégiu a v konkrétnom senáte na čele s Klimentom, ktoré rozhodlo presne naopak ako môj senát, nikto disciplinárne nestíha, hoci tam podozrenia z rozhodnutia v prospech politickej objednávky bijú do očí.

Rozhodnutie disciplinárneho senátu, ktoré najviac potvrdilo nezávislosť justície bolo, keď rozhodoval o návrhu predsedkyne Súdnej rady Bajánkovej, ktorý podala na mňa za výrok, že keď bude Švecová počúvať politikov, tak skončí v Pezinku. Disciplinárny senát mi totiž dal za pravdu. Táto skutočnosť len podčiarkuje rozhodnutie kolégia, ktoré na popud politikov rozhodlo že inšpekcia je zákonná, hoci všetci politici dnes pre zmenu tvrdia opak.

Naša odborníčka na otvorenú justíciu, toho času ordinujúca v Grasalkovičovom paláci, tak hľadá spôsob ako „nezávislú justíciu dať do poriadku“, aby o disciplinárnych senátoch nerozhodovala Súdna rada. Navrhuje tak riešenie v podobe nového kolégia na Najvyššom súde, alebo vytvorenia Správneho súdu, kde by už ňou vymenovaní sudcovia rozhodovali tak ako treba a nie ako doteraz, keď to skončilo debaklom 14:0 v môj prospech.

V minulosti už mimovládka Via Iuris výrazne nátlakovo vstúpila do nezávislosti justície, keď dosiahla cez Sorosovi oddaný slovenský parlament odtajniť voľbu predsedu najvyššieho súdu a v rozpore s Ústavou presadila, aby vo výberových komisiách na nových sudcov a v disciplinárnych senátoch sedeli aj zástupcovia tretieho sektora. 

Neverte preto predstaviteľom mimovládnych organizácii, ktorí hovoria, že chcú zlepšiť fungovanie a nezávislosť justície. Prípad Harabin najlepšie dokazuje, že justícia  napriek všetkým problémom nestratila ešte všetky prvky nezávislosti a dokáže odolávať politickému zasahovaniu.

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

09.05.2022

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou. Konkrétne ide o vyvesovanie [...]

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.