Založ si blog

Otvorený list dekanovi Právnickej fakulty UK

JUDr. Štefan Harabin, predseda trestného senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky

Bratislava 20. október 2018

Právnická fakulta Univerzity Komenského
Šafárikovo námestie 6
814 99  Bratislava 1
Vážený pán
doc. JUDr. Eduard Burda, PhD.
dekan Právnickej fakulty

Otvorený list

Vážený pán dekan,

médiá uverejnili 16. októbra 2018 informáciu o návšteve a aj prednáške pána prezidenta Andreja Kisku na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Akademickú pôdu považujem za posvätnú. Nikomu kto nemá k právu a zákonom žiadnu úctu nie je dovolené ju zneužívať a pošpiniť.

Pán Andrej Kiska zosobnil príklad porušovania práva a ústavných právomocí. Jeho výroky v určitých častiach majú náznaky výzvy na občianske nepokoje. Vieme, že to
môže skončiť aj občianskou vojnou v štáte. Rovnako jeho vystúpenie k osobe predsedu parlamentu v roku 2017 na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre sú potvrdením znevažovania funkcie parlamentu a jeho najvyššieho predstaviteľa. Na Slovensku je parlamentná demokracia. Národná rada Slovenskej republiky je najvyšší zákonodarný orgán. Dehonestácia jeho najvyššieho predstaviteľa destabilizuje štruktúry štátu a v konečnom dôsledku zneisťuje občanov. Nemožno to chápať inak ako výrokovú nedbanlivosť voči riziku rozkladu suverenity Slovenskej republiky. Tieto fakty Vám nemôžu byť neznáme. V tejto súvislosti je zarážajúce, že pán prezident, ktorý nie je znalcom domáceho, ani medzinárodného práva má odvahu pred študentmi ľahkovážne hodnotiť akútne rozhodujúce právne procesy súvisiace so štátnou suverenitou a ústavnosťou Slovenskej republiky.

Ctím si rodinu ako základ spoločnosti. Rodine a výchove mladej generácie je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť. To, čo do našich detí a našej mladej generácie vložíme, bude formovať ich osobnosť, prístup k práci, k dodržiavaniu zákonov, k pravde, úcte, hrdosti na vlastný národ a návykom v ich budúcich povolaniach. Nie je mi ľahostajné, že ide práve o Právnickú fakultu Vašej univerzity. Treba si vážiť fakt, že univerzita vychováva budúcich právnikov, že ich vychovávať môže, že má dôveru rodičov, štátu, občanov a v neposlednom rade dôveru samotných študentov. Obávam sa, že takýmto konaním môžu byť v právnom povedomí študentov nezvratne spôsobené nenapraviteľné škody.

Ako právnik som pohoršený aj nad skutočnosťou, že Vaša univerzita umožnila pánovi Andrejovi Kiskovi predniesť reč plnú politickej propagandy a extrémnej nenávisti k iným názorom. Som presvedčený, že hrubo zneužil úrad prezidenta a akademickú pôdu tiež na priamu politickú podporu niektorých kandidátov pre budúcoročné voľby prezidenta republiky. Neviem si predstaviť, ako majú Vaši študenti chápať fakt, že Vaša univerzita umožnila zasahovať do vzdelávacieho procesu ľuďom mimo právneho prostredia zakázanými metódami, všetko iba pre dosahovanie politických cieľov. A Vaša univerzita, so svojou úctyhodnou históriou a profesionálnou váhou sa proti tomu neohradí, ani predtým, ani potom? Aký morálny odkaz si z takejto skúsenosti majú študenti vziať?

Vážený pán dekan,

vzhľadom na platnú právnu zásadu „audiatur et altera pars“, si vyhradzujem právo  vystúpiť na pôde Právnickej fakulty Vašej univerzity ako reprezentant Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v intenciách trojdelenia štátnej moci v hierarchii štátnych orgánov akým je aj najvyšší predstaviteľ nášho štátu, v rovnakej časovej dĺžke za účasti Vašich študentov. Budem hovoriť o otázkach právnej podstaty suverenity štátu v medzinárodnom práve, postavení a vzťahu členského štátu a medzinárodnej organizácie, o znakoch rozkladu štátu a význame panstva práva. Môžem Vás ubezpečiť, že ako právnik mám bezvýhradný rešpekt k zákonom.

S úctou

Na vedomie:
Dr.h.c. prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD.
Rektor UK Bratislava
Akademický senát UK Bratislava
Akademický senát právnickej fakulty
UK Bratislava
JUDr. Andrej Danko
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky
Ing. Peter Pellegrini
Predseda vlády Slovenskej republiky
JUDr. Mgr. Martina Lubyová, PhD.
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

09.05.2022

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou. Konkrétne ide o vyvesovanie [...]

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.