Založ si blog

Lajčák ako reprezentant štátu verejne a otvorené zrádza záujmy Slovenska

Lajčák ako reprezentant štátu verejne a otvorene zrádza záujmy Slovenska.

Minister zahraničných vecí pán Lajčák sa veľakrát prejavil ako človek, ktorý nerozlišuje medzi tým, či slúži záujmom Slovenska alebo záujmom iných mocností. Zdá sa, že mu je to jedno. Dovoľte mi spomenúť napríklad skutočnosť, že v čase, keď Slovenská republika neuznala samostatnosť Kosova, pretože tá bola vyhlásená v rozpore s medzinárodným právom a Slovensko stále uznáva Kosovo, ako územie patriace suverénnemu Srbsku, náš minister sa nechal nahovoriť, aby sme uznali cestovné pasy vydávané Kosovom.
Jeho ministerstvo svojvoľne uznalo kosovské pasy. Pritom tvrdí, že tým ešte neuznáva samostatnosť Kosova. Na tomto príklade vidno, ako veľmi sa snaží Lajčák vyhovieť politickým požiadavkám západu a pritom právo krúti ako sa len dá. Ale ono sa krútiť vôbec nedá. Napriek jasnému stanovisku vlády a parlamentu, že pre nás Kosovo neexistuje, formálne nie.
Postoj ministerstva zahraničia, že uznávame, že niekto je „občanom štátu Kosova“, akceptujeme jeho pas ako občana Kosova, ale tvrdíme, že štát Kosovo neakceptujeme, že pre nás právne Kosovo neexistuje, je neobhájiteľný. Cestovný pas je vydaný orgánmi štátu, štátnej moci v zásade iba „občanom štátu“. Ľudia si ho samy vydať nemôžu. Štát neuznávame, ale „štátom“ vydané dokumenty áno.
Je to neprávny pokus, politický ústupok. Pre koho a komu?
Pán Lajčák vašou úlohou je presadzovať v zahraničí politiku vlády a záujmy Slovenskej republiky. Diplomati nie sú nezávislí od štátu, to som už otvorene povedal aj bývalému štátnemu tajomníkovi pánovi Korčokovi, keď tvrdil niečo v tom zmysle, že on je diplomat a nemá nič spoločné s politikou Slovenska.
V súvislosti so svojimi nezmyselnými argumentmi na podporu Globálneho paktu o migrácii, okrem iného pán minister Lajčák povedal, že ak by takto parlament mal zasahovať do činnosti diplomatov, tak takto by napríklad poslanci mohli v budúcnosti chcieť, aby sme uznali Kosovo. To je argument proti národnej rade? To vy ste pán minister urobili všetko pre to, aby ste uznali kosovské pasy, nie my.
Dodnes skutočne nerozumiem, ako môže Slovensko, na jednej strane veľmi správne, neuznávať samostatnosť Kosova a na druhej strane uznávať, že pre nás právne neexistujúci štát Kosovo vydáva svojim “občanom” cestovné pasy, ktoré my uznávame ako právne platné cestovné doklady. Na tom som sa ako právnik dobre pobavil a hlboko s tým nesúhlasím. To je znásilňovanie práva.
Zamyslite sa nad tým pán Lajčák. Ľudia mi hovoria, že to vnímajú, ako by ste sa považovali za výnimočnú kastu.
Toto nemožno predsa tolerovať.

Luxusný dovolenkový výlet Bidenovej na Slovensku.

09.05.2022

V zmysle Pravidiel diplomatického protokolu v Slovenskej republike nemá manželka prezidenta USA Joe Bidena postavenie oficiálneho predstaviteľa štátu, ani osoby sprevádzajúcej hlavu štátu. Nie je možné jej preto priznávať rovnaké postavenie, ako keby bola súčasťou návštevy prezidenta USA, nakoľko prezident nepricestoval spoločne s ňou. Konkrétne ide o vyvesovanie [...]

Ivan Mikloš nový poradca Čaputovej. Na otázky vraždenia civilistov na Ukrajine?

03.05.2022

Mikloš, ktorý v marci 1999 konkrétne pomáhal Američanom vraždiť srbských civilistov sa zrazu „záhadne“ presne o 23 rokov neskôr stáva poradcom Čaputovej. Prečo asi ? Náhoda? Alebo proces „Niekým“ riadený proti Slovensku? Slovanom? Kto je vlastne Mikloš, poradca Čaputovej od polovice marca 2022? Mikloš, okrem iného, je bez najmenších pochybnosti autor vykradnutia [...]

Podstata dnešných problémov na Ukrajine je dokonale vystihnutá vo vyjadreniach Anglosasov o Slovanoch v nie tak dávnej minulosti.

28.04.2022

Bill Clinton, americký prezident: „Cieľom NATO v budúcnosti je nasadiť mierové sily v regiónoch etnických konfliktov a hraničných sporov od Atlantického oceánu po pohorie Ural.“ Smernica prezidenta USA Clintona č. 13, február 1992 „… Na privedenie Jeľcina k moci sme minuli mnoho miliárd dolárov, ale viac ako sa nám to vyplatilo, vyradili sme konkurenta – [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.