Čaputovú a Pellegriniho slušní ľudia, antinacisti a antifašisti by nemali pustiť k pamätníkom SNP vzdávať  hold jeho obetiam.

29. augusta 2020, stefanharabin, Nezaradené

76 výročie Slovenského národného povstania som si dnes s rodinou uctil pri pamätníku padlým v Hranovnici-Dubine.

Bez najmenších pochybnosti je nesporné, že Slovenské národné povstanie sa hneď v úvode stalo spojencom antifašistickej koalície a vtedajšie protihitlerovské mocnosti povstalcom priznali štatút partnera.

Napriek problémom, ktoré SNP sprevádzali, spontánne vystúpenie našich otcov, dedov a pradedov, občanov malého štátu, sme povinní si pripomínať ako významnú udalosť, ktorá bola najväčším odporom proti veľkej nacistickej mocnosti v strednej Európe.

Nájdu sa však kolaboranti, ktorí robia z obetí vinníkov a z vinníkov obete. Snažia sa meniť minulosť, deformujú pravdu s jediným cieľom vymazať historickú identitu slovenského národa.

Žiaľ, sme dnes svedkami prepisovania dejín aj na medzinárodnej úrovni. V súčasnosti sa rozmáha nenávistná politika ultrafašistických liberálov, ktorú reprezentuje prevažná časť elít v EÚ.

Nebolo preto prekvapením, že členské štáty EÚ, vrátane Slovenska v decembri 2019 nehlasovali za prijatie Rezolúcie na 74. zasadnutí valného zhromaždenia OSN č. GA/SHC/4281 proti glorifikacii nacizmu,  neonacizmu a iných praktík, ktoré prispievajú k posilňovaniu súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a súvisiacej intolerancie.

Jedným z kľúčových bodov uznesenia je odsúdenie vojny s pomníkmi bojovníkov proti nacizmu a fašizmu, ktorá v niektorých krajinách naberá na obrátkach,  ako aj  odsúdenie odhaľovania memoriálov a monumentov príslušníkom SS a rôznym kolaborantom, ako aj  organizovanie  pochodov  a fakľových sprievodov nacionalistov a neonacistov. Zároveň sa vyjadruje hlboké znepokojenie nad pokusmi povýšiť na  hrdinov tých členov zločineckých ozbrojených oddielov Waffen-SS, ktorých odsúdil Norimberský tribunál,  ako aj tých, čo bojovali proti protihitlerovskej koalícii, spolupracovali s nacistickým hnutím a páchali vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Považujem za vrchol farizejského pokrytectva, keď Pellegrini a Čaputová si pripomínajú nacistické obete SNP a na druhej strane v decembri 2019 v pozíciách najvyšších ústavných činiteľov sa nezasadili za to, aby Slovensko hlasovalo za prijatie rezolúcie proti glorifikácii nacizmu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že najmä na Ukrajine, v Poľsku, Pobaltí a posledne i  v Bielorusku sa objavujú fašisticko – nacistické politické skupiny, voči ktorým oficiálne štátne štruktúry nepostupujú s dostatočnou rozhodnosťou.

Dokonca sme nedávno so znepokojením zaregistrovali, že v Prahe, títo pohrobkovia nacistov povalili sochu maršala Koneva a odhaľujú  sochu hitlerovskému prisluhovačovi Vlasovovi.