Vymenuje Čaputová za ministra Sulíka, ktorý ma video s Kočnerom a video o uplácaní poslancov pri voľbe generálneho prokurátora? Kiska urobil precedens, keď nevymenoval Ráža ml. za ministra pre fotografie s Kaliňákom.

19. marca 2020, stefanharabin, Nezaradené

 

 

Keď v roku 2018 odstúpil minister vnútra Róbert Kaliňák, predložila vláda prezidentovi na vymenovanie nového ministra. Pre tento post si dezignovaný premiér Peter Pellegrini, ktorý v tom čase skladal vládu po demisii svojho straníckeho šéfa Róberta Fica, vybral Jozefa Ráža ml. Syn známeho rockera dovtedy pôsobil na ministerstve zdravotníctva, kam prišiel s vtedajším šéfom rezortu Tomášom Druckerom. Médiami následne obletela fotografia z oslavy Kaliňákových 40. narodenín z roku 2011, na ktorej bol okrem podpredsedu Smeru práve aj Ráž ml.

Strana SaS sa vtedy vyjadrila, že fotografia dokazuje, že Ráž ml. je predĺženou rukou Kaliňáka a preto neveria, že by dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla Slovenskom.

S Rážom na čele vnútra sa nestotožnil ani prezident Andrej Kiska. Rozhodol sa pre zásadný krok, urobil precedens a zamietol návrh od Pellegriniho na zloženie kabinetu.

„Posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách a oslavách narodenín, alebo ďalšie špekulácie o personálnych prepojeniach. Ako hlava štátu to nepripustím, toto nie je cesta k obnoveniu dôvery. Preto som požiadal o nový návrh,“ vyhlásil vtedy Kiska.

V sobotu má Čaputová vymenovať ministrov novej vlády. Medzi nimi je aj Richard Sulík, ktorý má nie fotografiu, ale rovno video s obžalovaným Kočnerom, kde ešte aj dohadujú voľbu, generálneho prokurátora.

Pritom z ďalšieho videá medzi Trnkom a Kočnerom je nesporné, že na túto voľbu investovali Haščák a Kočner, každý samostatne po milión EUR.

Ak bol teda u Kisku dôvod nevymenovať Ráža ml. za ministra pre fotografiu s Kaliňákom, nevymenovanie Sulíka pre video s Kočnerom a pre uplácanie poslancov, musí byť absolútnou samozrejmosťou.

Ak Čaputová nechce znížiť latku morálnych kvalít a bezúhonnosti ministerských kandidátov, tak nesmie Sulíka vymenovať, na základe Kiskovho precedensu za ministra. Uvidíme, či Čaputová uprednostní minimálne morálne kritéria po vzore Kisku, alebo dvojaký meter a nad neporovnateľne väčším deliktom Sulíka zavrie oči a vymenuje ho.